Berlo
Berula erecta
Apiaceae Umbelliferae
Àutri noum : Bèrrio, Bergno, Creissoun-fèr.
Noms en français : Berle à feuilles étroites, Berle dressée.
Descripcioun :La berlo se rescontre dins li ribeireto, proche di sourgènt o dins li roubino e canau. Li fueio permeton de la recounèisse d'aise. Mèfi pamens de la pas counfoundre emé la berlo-bastardo Helosciadium nodiflorum que ié sèmblo proun e vèn dins li meme relarg. Fau regarda qu'agué bèn de bratèio souto lis oumbello.
Usanço :La berlo es uno planto manjadisso. Li fueio se pondon manja cruso o cuecho (la berlo-bastardo èi pas empouisounado, a uno sabour un pau cousènto). Mistral, dins lou TdF, raporto que se fasié de troucho de berlo à la font de Vau-cluso.
Port : Erbo
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : coumpausado
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Berula
Famiho : Apiaceae
Famiho classico : Umbelliferae
Ordre : Apiales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 700 m
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Liò : Ribiero
- Roubino
- Aigo
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Berula erecta (Huds.) Coville, 1893
Douceto(-banarudo)
Valerianella echinata
Caprifoliaceae Valerianaceae
Àutri noum : Grasseto, Greisseto.
Noms en français : Doucette à piquants, Mâche à piquants.
Descripcioun :Aquesto douceto èi devengudo proun raro au nostro. Trachis dins li champ de culturo subretout mena en bioulougico qu'èi vengudo i'a de milo an emé lou blad (arqueoufito). Se recounèis eisadamen, qu'èi pas toujour lou cas dins aquesto famiho, emé si fru di tres bano (fotò) .
Usanço :S'acampo en rouseto e se manjo coume ensalado champanello.
Port : Erbo
Taio : 15 à 80 cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Valerianella
Famiho : Caprifoliaceae
Famiho classico : Valerianaceae
Ordre : Dipsacales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 1 à 2 mm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 1200 m
Aparado :
Vo
Remarco : Ensalado champanello
Abriéu à jun
Liò : Champ
- Meissoun
- Ermas
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Estenoumediterrano
Ref. sc. : Valerianella echinata (L.) DC., 1805